Zoals afgesproken wordt het hoog tijd dat ook de andere groepen op de Willibrord met de Ipads gaan werken. Aan het begin van het traject is er een visie op onderwijs opgesteld die de aanleg van draadloos netwerk ondersteunde. Uiteraard breed gedragen door het gehele team. Na de experimenteer fase in mijn groep is het nu tijd dat de andere leerkrachten en groepen met de Ipads gaan werken.
Als LB leerkracht ict is het mijn opdracht het ict gebruik op een hoger plan te tillen, met als doel kwalitatief beter onderwijs. Een onderdeel daarvan is de implementatie van Ipads op school. In een middag heb ik een start gemaakt met de leerkrachten te onderwijzen in Ipad gebruik. Uitgangspunt is het Tpack model. Een model dat ik gebruik om technologie een plek te kunnen geven in een onderwijssituatie en om de technologie te toetsen op efficienty en effectiviteit. In een eerdere studiedag over digiborden heb ik dit model ook uitgelegd en toegelicht. Dit was dus niet geheel nieuwe materie.
Nadat het model weer opgefrist was zijn we aan de gang gegaan met de Ipads zelf. Net zoals ik in de klas gedaan heb liet ik de leerkrachten eerst aanrommelen. Daarbij komt meteen de kracht van de Ipad naar boven, zeer toegankelijk in gebruik. Eigenlijk konden na 15 minuten alle leerkrachten de Ipads gebruiken. Op deze introductiefase volgde een voorbeeldles zoals ik die ook in de klas doe. Zo gebruik ik de methode als uitgangspunt om lessen te verbeteren met Ipads. Vaak komt er geen lesboek meer aan te pas, maar is de methode wel handig als het gaat om lesinhoud en lesdoelen. De leerkrachten konden op die manier ervaren wat een Ipad voor effect heeft op de kinderen. Samengevat; 100% betrokkenheid, grote motivatie, tegemoetkomen aan verschillende leerstijlen, actieve houding, maatwerk kunnen bieden, enz.
Nu was het aan de leerkrachten om te bepalen hoe zij de Ipads wilden gaan inzetten. Tenminste, wat ze van mij verwachten. Maatwerk is namelijk ook in dit geval sleutelwoord. Zo waren er leerkrachten die graag eerst een voorbeeldles wilden, terwijl anderen eerst zelf met de klas willen aanrommelen voordat ik me ermee ga bemoeien. Tevens kunnen we gebruik maken van Jeroen Rougoor, geen onbekende in ICT onderwijsland. Naast de hoeveelheid expertise die Jeroen met zich meebrengt is het effect van de welbekende vreemde ogen die dwingen ook hier nuttig. Een vreemde die hetzelfde verhaal vertaald heeft toch meer effect dan wanneer ik dit aan mijn team vertel.
Wat erg nadelig is van deze brede inzet van Ipads is dat ik nu de Ipads grote delen van de dag kwijt ben! Leerkrachten staan namelijk te trappelen om aan het werk te gaan met de Ipads. Onder de leerlingen begint het ook te leven, dus leerkrachten worden constant bevraagd of de Ipads ook bij hun in de klas komen. In de groepen die al gewerkt hebben met Ipads hoor ik dezelfde geluiden als in mijn groep. Overigens is het team van leerkrachten een gemiddeld team. Veel scholen vragen zich af of er op de Willibrord allemaal ict leerkrachten lesgeven, dit is absoluut niet het geval. Wel staat iedereen achter de visie op ICT, dat is een belangrijke stap geweest in het proces. Dat leerkrachten het nog niet makkelijk vinden is niet vreemd. Dus leerkrachten zien dat het onderwijs gaat veranderen en kiezen ervoor om daar in mee te gaan in plaats van te remmen. Dat werkt voor mij als ICT-er erg prettig; iedereen wil!
Andere ontwikkelingen
Naast de implementatie van Ipads in andere klassen zijn er nog andere ontwikkelingen gaande. Zo hebben we van de netwerkbeheerder Qlict twee samsung tablets en twee Dell laptops met touchscreen te leen gekregen. In een latere blogpost zal ik daar op terugkomen.
Verder werkt het tweede open wifinetwerk nu ook. Dit betekent dat leerlingen vanaf volgende week hun eigen apparaten mee mogen nemen. Het netwerk is open, maar er is wel een gebruikersnaam en wachtwoord nodig om online te kunnen werken. Dit inlogsysteem lijkt op een open netwerk zoals in een hotel of KPN hotspot. We kunnen dit tweede netwerk nog niet zelf aan en uit zetten, dit volgt waarschijnlijk later. BYOD brengt wel met zich mee dat er afspraken met leerlingen en leerkrachten gemaakt moeten worden. Waar voorheen een Ipod of smartphone verboden was is het nu juist debedoeling dat leerlingen deze apparaten meenemen. Ik heb eerst met leerlingen afspraken gemaakt om dit vervolgens naast de ideeen van de leerkrachten te leggen. Wat blijkt; leerlingen kunnen goed bedenken hoe ze de apparaten wel en niet mogen gebruiken. Het naleven van regels blijkt soms wat lastiger, ook in dit geval zullen we daar tegenaan lopen.
Een andere ontwikkeling is dat ik steeds meer gebeld wordt door allerlei partijen die iets te maken willen hebben ,et deze ontwikkeling. Dit gaat van leerkrachten tot methode ontwikkelaars. Ik zou graag een universiteit aan de school willen verbinden de onderzoek doen naar leerresultaten van Ipads. Oftewel helpen de Ipads betere resultaten te behalen. Het antwoord o de vraag is deels relevant aangezien Ipads veel meer doen dan eventuele betere resultaten. Toch denk ik dat een statistisch onderzoek op dit moment wel een meerwaarde is voor de gehele onderwijsontwikkeling. Ook hier zijn ontwikkelingen gaande.
Er is nog veel meer om over te vertellen, en te weinig tijd om te bloggen... Een bezoekje brengen aan de Willibrord kan altijd!
Welkom!
Welkom!
Mijn naam is Wytze Niezen en dit is mijn blog over ICT en Onderwijs. Ik werk sinds 2006 in het basisonderwijs. In datzelfde jaar ben ik afgestudeerd aan de Ipabo te Alkmaar. Mijn interesse voor ICT en onderwijs is in de jaren op de Pabo ontstaan.
ICT heeft de toekomst, daar ben ik van overtuigd. Met deze blog probeer ik de ontwikkelingen op ICT gebied voor mijzelf bij te houden. Bloggen werkt rustgevend, het zet mijn gedachten weer op een rij.
Momenteel werk ik in Singapore op de Hollandse School Limited. Een ontzettend insiperende omgeving, ook vanwege de hoeveelheid aan internationale scholen die ik kan bezoeken.
zaterdag 17 maart 2012
Abonneren op:
Posts (Atom)