Welkom!

Welkom!
Mijn naam is Wytze Niezen en dit is mijn blog over ICT en Onderwijs. Ik werk sinds 2006 in het basisonderwijs. In datzelfde jaar ben ik afgestudeerd aan de Ipabo te Alkmaar. Mijn interesse voor ICT en onderwijs is in de jaren op de Pabo ontstaan.
ICT heeft de toekomst, daar ben ik van overtuigd. Met deze blog probeer ik de ontwikkelingen op ICT gebied voor mijzelf bij te houden. Bloggen werkt rustgevend, het zet mijn gedachten weer op een rij.
Momenteel werk ik in Singapore op de Hollandse School Limited. Een ontzettend insiperende omgeving, ook vanwege de hoeveelheid aan internationale scholen die ik kan bezoeken.

vrijdag 31 mei 2013

Pilot Taal in Beeld digitale versie

Taal in beeld (Zwijsen) volledig digitaal, het werd hoog tijd!
Na veel gestuntel met zelfgemaakte PDF formulieren, itunescourses, googledocs forms en wat al niet meer is er een methodemaker die 'het' begint te begrijpen, methodes digitaliseren.

We hebben reeds de hard-copy, inclusief digibord assistent en software programma voor leerlingen. Een prettige methode om mee te werken. Nu heeft Zwijsen de methode een update gegeven qua vormgeving en heeft ze kleine veranderingen aan de inhoud gedaan. De grootste verandering zit hem in de volledige digitalisering van de methode. Dan doel ik niet op PDF-jes maken van alle tekst- en werkboeken, maar ook daadwerkelijk digitale verwerking. Deze digitale methode moet op een tablet beschikbaar worden. Welke dat is weet ik niet.
Op de NOT-beurs heb ik een korte blik geworpen op deze digitale methode (toen op de iPad) nadat ik via mail al het e.e.a. te weten was gekomen. Daar was een beta-versie van de software zichtbaar die het al aardig deed. Komend schooljaar wordt de eerste pilot van de groep 4 versie uitgevoerd op de Willibrord. Zij krijgen de kans de methode te testen, verbeterpunten aan te geven en, als het goed is, te genieten van de meerwaarde. De belolftes zijn groot; interactie, zowel auditief als visueel, digitaal invullen van oefeningen op allerlei manieren, teksten, multiple-choice, wat-hoort-bij-elkaar, enz.

zaterdag 25 mei 2013

Een nieuwe baan!

Vanaf 1 augustus 2013 ben ik werkzaam op de Hollandse School Limited. Deels als ICT-Coordinator (nieuwe stijl, onderwijsinhoudelijk dus) en deels als groepsleerkracht. Deze baan kwam voorbij vliegen in mijn google-zoekresultaten. Het ligt in mijn aard om dergelijke kansen te grijpen.
Na een sollicitatie procedure en intern familie beraad (drie kinderen en vrouw kan ik natuurlijk niet achterlaten) is de kogel door de kerk en vertrekken naar Singapore.
Deze overgang en de tijd die ik er afgelopen periode in heb gestoken, gecombineerd met de 'zwijgplicht' voor zowel nieuwe school als huidige school is de reden dat ik niet veel actief ben geweest op twitter en blogger. Mijn ADE lidmaatschap staat hierdoor wel op losse schroeven. Ik ben 'aangenomen' als lid voor de lichting van 2013 Europa. Dit betekent dat ik eind juli in Cork aanwezig moet zijn op het ADE institute. Echter, we vliegen deze periode ook naar Singapore en moeten daarvoor de verhuizing regelen. Dat komt dus niet lekker uit. Bovendien kan je niet zomaar naar een andere ADE regio (Asia-Pacific), gelukkig willen ze in mijn geval een uitzondering maken. Het is dus nog even afwachten hoe zich dit ontwikkeld, ga ik Cork halen of zit ik dan al in het vliegtuig naar Singapore.
Tot de zomervakantie ben ik werkzaam op de Willibrordschool, mijn huidige werkplek. Ik zal mijn werk moeten overdragen aan de nieuwe leerkracht, tevens nieuwe ICT-coordinator. Bovendien komt er in het bovenschools ICT-orgaan een plekje vrij in de agendacommissie, de plek die ik achterlaat.
Ik krijg daar dus een baan op de HSL voor terug. In deze baan ben ik verantwoordelijk voor het ICT beleid. De precieze invulling is voor mij nog niet helder, ik heb een beeld bij de job, maar wil hier later een blogpost aan wijden.
Wel is er onder andere een plek in een denk-tank met google en microsoft weggelegd in Singapore. Ook ga ik zeker proberen een plek in de ADE community in de regia Asia-Pacific te krijgen. Verder zal docentprofessionalisering hoog op de agenda staan. Waar ik in Nederlands full-time leerkracht ben en ICT als bijzaak heb zal ik in Singapore daadwerkelijk tijd krijgen om deze job tot een succes te maken.
Ik heb in ieder geval ontzettend veel zin om deze uitdaging aan te gaan. Ik vind het jammer dat ik in Nederland collega's en werk achter moet laten. Maar waar de ene deur sluit gaan andere deuren open. Bovendien blijft mijn online netwerk bestaan!

dinsdag 21 mei 2013

iPad, Samsung, Windows8? Of hebben we geen keuze?

Veel scholen staan voor een nieuwe aanschafronde wat betreft de ICT hardware. Dit blijkt een lastige keuze te zijn. De kaarten liggen heel anders dan de vorige aanschafronde (oude desktops eruit, nieuwe er in) en ICT-ers zijn terughoudend, hoe weet ik dat ik de juiste keuze maak? Meestal hebben ICT-ers het gevoel drie keuzes te hebben; desktop, laptop, iPad (waarmee ze eigenlijk tablet bedoelen). Het is haast onmogelijk een determinatietabel te maken om tot een goede keuze te komen, er zijn simpelweg teveel factoren (denk alleen al aan draadloos netwerk en alles wat daarmee samenhangt) om rekening mee te houden dat er niet een model de juiste is. Je komt hoogstens tot een aantal standaard punten waar je aan moet denken. Daar zijn al vele tools voor beschikbaar waarbij kennisnet de meest gebruikte heeft. Wanneer de keuze voor tablet is gemaakt was er tot vorig jaar eigenlijk maar een juiste keuze; de iPad. Echter, de concurrentie komt er aan!

De iPad was de beste optie omdat de kwaliteit en toegankelijkheid ongeëvenaard was. Daarbij ga ik er vanuit dat de iPad in de basisschool wordt ingezet. Kleuters en zelfs peuters hebben geen enkel probleem met de bediening van de iPad. Apple hecht veel waarde aan doen wat je moet doen, zonder hoeven na te denken over techniek. Daardoor is de iPad met iOS een zeer toegankelijk product en besturingssysteem geworden. Persoonlijk werk ik qua telefoon het liefst met het besturingssysteem van Google, Android. Juist de mogelijkheid om je telefoon te tweaken maakt het voor privé gebruik ideaal. Er zijn twee samsung galaxy's in de school geweest, in bruikleen. Niemand was er rouwig om dat die weer uit de school verdwenen. Waarom is de keuze voor de iPad dan niet meer vanzelfsprekend? Wat is er anders dan een paar maanden terug?