Welkom!

Welkom!
Mijn naam is Wytze Niezen en dit is mijn blog over ICT en Onderwijs. Ik werk sinds 2006 in het basisonderwijs. In datzelfde jaar ben ik afgestudeerd aan de Ipabo te Alkmaar. Mijn interesse voor ICT en onderwijs is in de jaren op de Pabo ontstaan.
ICT heeft de toekomst, daar ben ik van overtuigd. Met deze blog probeer ik de ontwikkelingen op ICT gebied voor mijzelf bij te houden. Bloggen werkt rustgevend, het zet mijn gedachten weer op een rij.
Momenteel werk ik in Singapore op de Hollandse School Limited. Een ontzettend insiperende omgeving, ook vanwege de hoeveelheid aan internationale scholen die ik kan bezoeken.

zaterdag 13 november 2010

ICT en Onderwijs

Stel, je bent een jonge leerkracht die net begonnen is. Je bent enthousiast, hebt veel kennis in huis, hebt op meerdere scholen ervaring opgedaan en staat open voor nieuwe uitdagingen. Tevens heb je een zwak voor ICT en onderwijsvernieuwing en dan vooral de combinatie van die twee. Wat ga je doen?

Je leest alle blogs van de mensen waarvan jij denkt dat ze aan het topje van de ijsberg zitten. zoals; Jeroen Rougoor (ICT-er van het jaar), André Manssen, John van Dongen, Margreet van den Berg, Gerard Dummer, Willem Karssenberg e.a.. Ook volg je kennisnet.nl, lees je de onderzoeksreeksen, volg je vernieuwingen op hardware en software gebied en volg je de onderwijsvooruitzichten. Je probeert van alles en nog wat me je eigen digitale schoolbord, met de mobieltjes van de kinderen en met de computers in de school. Je leest alle literatuur die de school binnenkomt. Je bent samen met je directeur (het type; een laptop voor ieder kind en het komt allemaal goed) en behoed hem voor de gevaren van zijn recalcitrante gedrag. Jij bent namelijk wel op de hoogte van 4 in balans, TPack e.a. literatuur.

Dat is nog niet alles; op feestjes en partijen zoek je lotgenoten, mensen uit het onderwijs. En dan in discussie, hopend op een gelijkenis en vooruitgang, meestal stuitend op angst en terughoudendheid. Je bezoekt ook zo af en toe je oud leraren van de Pabo, de ict-ers dan. Je sluit je aan bij netwerken en discussiegroepen. Je bezoekt ieder jaar trouw de IPON en andere beurzen. En dan als je denkt alles op een rijtje te hebben slaat het in als een bom; JIJ moet ZELF aan de bak. Niet afwachten en hopen op anderen die je zullen toenaderen, maar zelf het voortouw nemen. Zelf de richting van de onderwijsvernieuwing bepalen en, om te beginnen, zelf een weblog starten.

Bij deze de start. Voor nu, genoeg er roepen twee kinderen en een vrouw, tja er is meer dan onderwijs en onderwijsvernieuwing....

2 opmerkingen:

  1. weet niet meer hoe ik op je blog terecht bent gekomen maar hij is leuk om te lezen. ga zo door!

    BeantwoordenVerwijderen