Welkom!

Welkom!
Mijn naam is Wytze Niezen en dit is mijn blog over ICT en Onderwijs. Ik werk sinds 2006 in het basisonderwijs. In datzelfde jaar ben ik afgestudeerd aan de Ipabo te Alkmaar. Mijn interesse voor ICT en onderwijs is in de jaren op de Pabo ontstaan.
ICT heeft de toekomst, daar ben ik van overtuigd. Met deze blog probeer ik de ontwikkelingen op ICT gebied voor mijzelf bij te houden. Bloggen werkt rustgevend, het zet mijn gedachten weer op een rij.
Momenteel werk ik in Singapore op de Hollandse School Limited. Een ontzettend insiperende omgeving, ook vanwege de hoeveelheid aan internationale scholen die ik kan bezoeken.

donderdag 18 november 2010

KINECT en MRT

Kinderen die niet goed bewegen worden een steeds groter probleem. Ze durven niet meer vrij te bewegen in de speelzaal of gymzaal. De KINECT kan een uitkomst bieden om een eerste stap te zetten in het bewegingsplezier van kinderen.
Ah, een nieuwe gadget op de markt! De KINECT van microsoft. Je hebt er wel een xbox360 voor nodig en een grote woonkamer, maar dan heb je ook wel het nieuwste van het nieuwste. Alhoewel, in de McDonalds staat al een hele tijd de playstation 2 met de eyetoy van Sony. Ik heb op beide nog niet gespeeld, maar genoeg video materiaal om er een mening over te vormen.
Zoals met elke nieuwe gadget, even afwachten tot het doorontwikkeld is en er genoeg spellen zijn die de moeite waard zijn. Al zie ik mezelf niet springend en dansend in de woonkamer staan. Dan speel ik de Wii toch net met iets minder schaamte. Zittend op de bank, wachtend tot de buurman voorbij is gelopen, en dan pas bowlen.
Maargoed, de Kinect dus. Een apparaat waar je helemaal geen controller voor nodig hebt (net als de Eyetoy dus). DWDD heeft er een mening over gevormd. Op de site van XBOX staat genoeg videomateriaal. En dan ga je automatisch denken aan toepassingen voor het onderwijs.
Voor rekenen, taal, spelling en zaakvakken zie ik niet direct een toegevoegde waarde, behalve dan de motivatie en betrokkenheid van de leerlingen, maar om daar een KINECT met Xbox voor aan te schaffen. Bovendien zijn er nog geen games ontwikkeld waarbij de schoolvakken en laat staan leerdoelen in terug kunt vinden.
Waar ik wel mogelijkheden zie is in het bewegingsonderwijs. Ik heb de vakopleiding bewegingsonderwijs gevolgd waarbinnen ook een module MRT is opgenomen. Een van de specialismen binnen het bewegingsonderwijs waarbij de zorgleerling centraal staat. Een 1 op 1 begeleiding werkt erg goed voor deze kinderen. Om je plan voor deze kinderen te bepalen moet er uiteraard getoetst worden. Waar is de uitval, heeft die uitval een aanwijsbare oorzaak, wat kan ik er aan doen en hoe ga ik dat doen? Welke doelstellingen heb ik. Kortom, niets anders dan je gewend bent in je dagelijkse werk alleen in het bewegingsonderwijs nog niet echt doorgedrongen.
Bij het opstellen van het plan en het uitwerken van de activiteiten kan de KINECT uitkomst bieden. Aangezien je je hele lichaam gebruikt zijn er tal van mogelijkheden. Ook zijn er games ontwikkeld die je uitdagen je hele lichaam te gebruiken. Zo is er KINECTIMALS; een game waarbij je bijvoorbeeld een tijger dezelfde bewegingen kan laten maken als jij zelf doet; springen, rollen, duiken, enz. Ook is er een parcour voor het diertje uitgezet waarbij jij op de goede momenten moet springen en bukken om het diertje zo snel mogelijk over het parcour heen te krijgen. Er zullen ongetwijfeld meer mogelijkheden zijn binnen het spel. Ik heb het nog niet kunnen spelen.
Ook zijn er dance games, workout games en een adventure game die kunnen aansluiten bij MRT in het basisonderwijs.
Uiteindelijk moeten deze kinderen in de gymzaal hun leerproces voortzetten, maar de eerste drempel is genomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten